15.3 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Alarmantno u Višegradu: Granični policajci danas otkrili 80 migranata, mnogi pobegli u šumu

VIŠEGRAD, (Patria) – Na graničnom pojasu kod Višegrada danas je vladala vanredna situacija kada je velika grupa migranata pokušala ući ilegalno u BiH. Pripadnici Granične policije BiH zajedno sa kolegama iz SIPA-e i DKPT-a uspeli su zaustaviti 80 migranata, a jedna grupa uspela je pobeći, saznaje agencija Patria.

Ovo područje predstavlja žarište migracijskog pritiska od početka ove godine kada je aktivirana podruta iz Srbije. Najveći priliv je na područje Višegrada i Zvornika.

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, migranti se danima kriju po šumi i napuštenim objektima, a kada budu otkriveni ne žele kazati kako su znali kuda trebaju ići. Sumnja se da je reč o dobro osmišljenom scenariju te da postoji grupa koja migrante za novac usmerava na ovaj deo granice, a zatim ih dalje prevozi prema glavnom gradu BiH.

Graničnoj policiji 18. maja su se pridružili i policijski službenici DKPT-a i SIPA-e te je pojačana kontrola već dala rezultate. No, sve veće grupe migranata koje se kreću zajedno teško je zaustaviti.

Graničnoj policiji nedostaje ljudstva, a vanredna situacija traje već šest meseci te su skoro iscrpljeni svi ljudski i materijalno-tehnički resursi ove agencije.

Veće ministara na jučerašnjoj sednici utvrdilo je zaključak da bude izvršena hitna prekomanda policijskih službenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima u cilju sprečavanja nelegalnih ulazaka u zemlju.

Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da redovno prati i izveštava Veće ministara BiH o aktuelnom stanju u oblasti migracija u BiH.

Od početka ove godine zabilježeno je više od 4.000 migranata, a očekuje se da bi ta brojka u ovoj godini mogla narasti i više od 30.000.

Izvor: visegrad24.info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Težak život u opustelom selu

Oglasna Tabla

BRAVO! AK „Pora“ osvojila 10 medalja na prvenstvu Srbije!

Oglasna Tabla

Krstina Grujičić srebrna na Finalu kupa Srbije u bacanju kugle

Oglasna Tabla

U petak konačna odluka o prenosu vlasništva nad Aerodromom „Ponikve“ na Republiku

Oglasna Tabla

Povećanje plata i penzija

Oglasna Tabla

Znao sve, a dva dana ćutao o nasilju u školskom dvorištu!

Oglasna Tabla

Cena skače iz sata u sat: Nafta skuplja 20 odsto, planeta se trese, ekonomije klize ka recesiji

Oglasna Tabla

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla