1.1 C
Uzice
22 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Agroindustrijski centar – put ka savremenom pristupu razvoja poljoprivrede (VIDEO)

U organizaciji opštine Čajetina i uz pomoć ambasade Kraljevine Švedske na Zlatiboru je održana Regionalna konferencija „Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga“, čime je označen početak realizacije jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga i opštine Čajetina u narednom periodu. Budući Agroindustrijski centar Zlatibor biće prvi takav centar u Srbiji i njegovim predstavljanjem u okviru konferencije, koja je održana u hotelu „Tornik“, biće pružen novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona.

Konferenciju na kojoj su predstavljeni ciljevi osnivanja Agroindustrijskog centra, je otvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koji je u izjavi za novinare rekao da se njegovim otvaranjem želi pokazati jedna nova organizacija lokalne samouprave i jedan moderan, savremen pristup razvoju poljoprivrede na teritoriji čitavog Zlatiborskog okruga. Prvi koraci u uspostavljanju ovakvog centra, kaže Stamatović, bili su osnivanje Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko agrar“. Pozitivna iskustva dala su im za pravo da krenu sa realizacijom jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga – budućeg Agroindustrijskog centra.

„Već smo u toj delatnosti postigli rezultate, ali sada moramo da nastavimo dalje da razvijamo poljoprivredu i da pomognemo našim proizvođačima da na jedan savremen način vrše organsku proizvodnju. Ovo preduzeće treba da bude tamo gde nastaju proizvodi, a ne kao do sada sva ta ozbiljna javna ili privatna preduzeća da se nalaze u Beogradu i velikim gradovima. Ovo je nešto novo, nastaje jedan agroindustrijski centar na mestu nastanka proizvoda,“ kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. Ključnu podršku projektu pružila je Kraljevina Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti. Njegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što Čajetina obraća pažnju ne samo na turizam, već i na poljoprivredu, posebno na male proizvođače.

„Ključno pitanje za srpsku poljoprivredu je kako će sva ta mala preduzeća moći da opstanu i da razvijaju svoju produkciju u jednom svetu gde na tržištu dominiraju veliki igrači. Mislim da je agroindustrijski centar zato interesantan postupak,“ smatra Lundin. Pored mnogobrojnih učesnika, na celodnevnoj konferenciji učestvovali su i eminentni profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa svog aspekta ukazujući na nužnost osnivanja ovakvog centra i benefite koje će imati ne samo Zlatiborski okrug već i privreda cele zemlje.

„Mislim da su ovakve stvari nešto što treba agraru Srbije, agrarnoj privredi. Znamo da je prosečno gazdinstvo u Srbiji nešto preko pet hektara. Ukoliko ne postoje vidovi udruživanja poljoprivrednika, da li su to centri, zadruge, organizacije, klasteri i slično, mi ne možemo da računamo da će poljoprivreda Srbije, i uopšte agrarni sektor zajedno sa preradom, biti konkurentni. Mi moramo da pripremamo i naše poljoprivrednike, i naše prerađivače da sutra, kada uđemo u Evropsku uniju, budu konkurentni evropskim proizvođačima. Takođe je dobro da kroz ovaj vid centara dobijaju edukaciju da mogu da saznaju i kakvo je tržište, i kakve su cene, da mogu da nastupaju zajedno, da usvajaju tehnički progres… Mislimo da je ovo što radi opština Čajetina sa partnerima nešto jako dobro i uvek smo spremni da mi iz nauke i struke dođemo, pomognemo i razmenimo iskustva,“ poručuje prof. Zorica Vasiljević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Šta od Agroindustrijskog centra očekuju lokalni proizvođači:

„Očekujemo da nas udruži, da nas osnaži i da nam pomogne, odnosno da budemo samoodrživi. Mi već jesmo samoodrživi, ali mnogo više seoskih domaćinstava može da se uključi, da ukrupnimo proizvodnju da možemo da budemo konkurentniji na tržištu i da imamo količine sa kojima ćemo izaći i na inostrano tržište. Takođe, očekujemo pomoć što se tiče marketinga, prodaje, distribucije…“ smatra Radivoje Mišović, proizvođač sira „Zlatne Rudine“.

„Propisi su takvi da su potrebna velika ulaganja. Mala domaćinstva nemaju tu snagu i ne mogu to da podnesu tako da jedan ovakav agro centar će tu dosta pomoći u tim proizvodnim kapacitetima,“ kaže Jasmina Kostić, predsednica udruženja „Savez seoskih žena“. Sedište centra biće u selu Kriva Reka, gde se nalazi mini mlekara i sušara, čiji kapaciteti će u skorije vreme biti prošireni, ali izgrađene hladnjače. Konkretni poslovi na realizaciji ovog projekta počeće 1. septembra, do kada će se poljoprivredni proizvođači izjasniti o pristupanju Agroindustrijskom centru.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić/TV Čajetina

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla

Predlog Vladi Srbije da subvencioniše kupovina bicikala

Oglasna Tabla

Smanjuje se broj radnika „na crno“

Oglasna Tabla

Đorđe, Nikola i Aleksa – Tri rođena brata- tri buduća oficira

Oglasna Tabla