4.6 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

51. SAVETOVANJE AGRONOMA I POLJOPRIVREDNIKA SRBIJE NA ZLATIBORU

Juče je u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru svečano otvoreno 51. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 43. Simpozijum poljoprivredne tehnike. Oko 850 učesnika će do 28. januara imati priliku da prisustvuju plenarnim predavanjima i panel diskusijama na kojima će biti reči o najnovijim dostignućima i budućim pravcima u razvoju poljoprivrede kod nas i u svetu.

Dugi niz godina na Zlatiboru se, prema broju učesnika, organizuje jedno od najvećih savetovanja. Reč je o susretu agronoma i poljoprivrednih proizvođača Srbije u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. I ove godine će se u pet radnih dana analizirati poteškoće i ekscesne situacije u prošloj godini, a razmatrati planovi i preporuke za ovu godinu jer za mesec dana počinju i pripreme za setvu.

„Prošla godina je bila specifična,“ kaže profesor Dr Jan Turan, direktor Instituta. „Prošlu godinu sa agronomskog stanovišta ocenjujemo kao rodnu godinu. Imamo specifičnost da je lepo rodila i soja, i kukuruz i suncokret. Mi imamo godine da, ako rodi soja – ne rodi suncokret. Ove godine se poklopilo i soja i suncokret, čak se i grožđe lepo pokazalo.“

Predavanja su i ove godine podeljena po biljnim vrstama tako da će svakoga dana na panel diskusijama biti govora o aktuelnim temama uz prisustvo predstavnika nadležnih institucija.

„Akcenat smo ove godine dosta dali na pšenicu. Kakav hleb jedemo? Iz inostranstva nam dolaze sorte tzv. stočnog kvaliteta koje nisu hlebnog kvaliteta i naravno, onda imamo s tim problema. Najviše se žale mlinari i pekari. Moramo se zalagati kod resornih ministarstava da se pšenica razdvaja po kvalitetnim grupama.“

Institut za ratarstvo i povrtarstvo se bavi istraživanjem i selekcijom novih sorti i hibrida svih ratarskih i povrtarskih kultura. Kao zemlja u kojoj je zabranjeno gajanje genetski modifikovanih organizama, imao izuzetno dobru prođu na inostranom tržištu, kaže Dr Turan.

„Izvozimo u preko 30 zemalja celog regiona. Izvozimo seme u EU, bivši Sovjetski Savez, Balkan, Bliski Istok… U kvalitetnoj proizvodnji semena morate imati kvalitetnog agronoma koji to nadgleda, semenska proizvodnja se zasniva na sistemu navodnjavanja. Naravno, naši semenari kontrolišu te površine pod semenskom proizvodnjom, tako da na tržište izbacimo kvalitetno seme, bez bolesti, bez primesa, da zadovoljimo sve odredbe Zakona o semenu.“

Ove godine će se na savetovanju pokloniti pažnja i alternativnim kulturama kao što su određene lekovite biljke sa posebnim osvrtom na konoplju.

Dr Sanja Vasiljević , pomoćnik direktora novosadskog Instituta, kaže:

„Ulje konoplje je izuzetno lekovito.Ali, generalno, konoplja je uvek pod ingerencijom. Ona mora uvek da se prijavi nadležnim organima , tačnije MUP-u, tako da će biti prisutni predstavnici MUP-a da bi razmotrili mogućnost legalizacije konoplje, ali u humanoj medicini i opet kao tekstilne biljke.“

Već 43 godine se uz Savetovanje agronoma održava Simpozijum poljoprivredne tehnike na kojem se, uz učešće eminentnih stručnjaka, predstavnika nadležnih ministarstava i sekretarijata, upoznajemo sa aktuelnim temama u poljoprivrednoj tehnici i šire.

Izvor:  www.zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla