OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Šesnaesti novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije. U Srbiji su najčešće diskriminisane osobe sa invaliditetom, žene, deca i starije osobe, navela je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Prema istraživanjima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, ministarstava i nevladinih organizacija, najčešće su diskriminisane osobe sa invaliditetom, žene, deca i starije osobe, navela je za RTS direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Što se tiče zaštite dece, izjavila je da se ove godine obeležava trideset godina od stupanja na snagu Konvencije UN o pravima deteta i da je otvoren veliki broj tema, među kojima i vršnjačko nasilje.

„Sve češće je i javnost upoznata sa ovim problemima. Ono što ohrabruje je da imamo dosta brzu i efikasnu reakciju nadležnih službi, pre svega Ministarstva prosvete. I škole postaju svesne toga da se vršnjačko nasilje, ili bilo koji vid nasilja, ne može prikrivati, neophodno je da ono bude prijavljeno“, rekla je Paunovićeva.

Pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović u svom saopštenju povodom Međunarodnog dana tolerancije naveo da, kako kaže Paunovićeva, u Srbiji živi više od 30 različitih etničkih zajednica i da je to veliko bogatstvo zemlje, zato je važno očuvanje kulturne baštine.

„U ovoj zemlji se školuje preko 60.000 dece na 16 manjinskih jezika, 11 manjinskih jezika je u upotrebi u lokalnim samoupravama. Imali smo preko 1.900 projekata koji su se odnosili na zaštitu nematerijalne kulturne baštine pripadnika nacionalnih manjina“, naglasila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Tolerancija nije samo moralna, već i pravna obaveza. Polovina žena ubijenih u porodičnom nasilju nije prijavila nasilje. Paunovićeva kaže da je važno da građani moraju da prijave nasilje institucijama kako bi pravovremeno reagovale.

„Za dve godine imamo preko 50.000 izrečeni hitnih mera Ministarstva unutrašnjih poslova. To govori da država na ozbiljan i odgovoran način želi da se suprotstavi nasilju, pa i nasilju u porodici“, navela je Paunovićeva.

Izvor:RTS 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas tropska vrućina, popodne kratkotrajni pljuskovi

Oglasna Tabla

Nove mere vlade: U gradovima i opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija uvode se zabrane i restrikcije!

Oglasna Tabla

Online nastava i u septembru?

Oglasna Tabla

Novak donirao 5 miliona dinara Novom Pazaru

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu 65 novoinficiranih, Užice 26

Oglasna Tabla

Uradićemo isti trajni mural na javnoj površini i zbog pokojnog Nebojše Glogovca i našeg Bobana Lazića

Oglasna Tabla

Tiodorović: Pravi pik u Srbiji verovatno za pet, šest dana

Oglasna Tabla

Zdrava, ukusna i posna obrok salata: Tunjevina i makarone uz još po koji dodatak su savršena kombinacija

Oglasna Tabla

Gostilje, netaknuta oaza prirode, ime mu govori zašto ste dobrodošli

Oglasna Tabla