12.3 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

15,5 miliona dinara za adaptaciju stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Ministar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Užica Tihomir Petković potpisali su danas u Beogradu Ugovor o korišćenju sredstava iz budžetskog fonda za program lokalne samouprave kojim je Užicu dodeljeno 8,5 miliona dinara za projekat adaptacije stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu.

Ukupna vrednost radova na adaptaciji je 15,5 miliona dinara od kojih će Ministarstvo finansirati 8,5 a Grad Užice preostali iznos. Raspisivanje tendera za izvođača radova se očekuje u narednom periodu a završetak radova na rekonstrukciji ovog objekta planiran je do kraja godine.

Budući objekat će u dogovoru sa školom i Gradskom opštinom Sevojno imati muzejske postavke, galerijski i izložbeni prostor, radionice, književne i muzičke i druge kulturne sadržaje. Funkcionalnu organizaciju prizemlja činiće multifunkcijski prostor, izložbeni prostor kao i deo kancelarijskog prostora. Intervencijama u postojećim prostorijama, rušenjem pojedinih konstruktivnih elemenata objekta i ugradnjom nove opreme, formiraće se prostor koji je u funkcionalnom smislu prilagođen planiranoj nameni.

Svi planirani radovi kako unutrašnji na rekonstrukciji podova, stolarije, molerski tako i radovi na fasadi i krovnom pokrivaču biće izvedeni na način kako bi se zadržala autentičnost objekta.

Osim Užica iz ovog Fonda za svoje projekte sredstva je dobilo i 58 drugih opština i gradova Srbije, a tim povodom ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao:

„Prezadovoljan sam što ćemo posle 6 godina, ponovo biti u mogućnosti da, kroz 32 puta veći Fond za lokal, konkretno pomognemo opštinama i gradovima da realizuju projekte od velikog značaja za njihove sugrađanke i sugrađane“ i naglasio da su lokalne samouprave dugo bile prinuđene da rešavaju hroničnih ili akutne probleme, a da Ministarstvo nije moglo da odgovori na zahteve sa lokala za ovom vrstom podrške i pomoći.

„Za Fond od 320 miliona dinara prijavio se 171 projekat u vrednosti većoj od 2 milijarde dinara“, otkrio je ministar i rekao da se time bolje razume kolike su potrebe lokala i koliko je ovaj fond značajan. Istovremeno, ministar je i naveo da će se potruditi da se Fond poveća sledeće godine.

uzice.rs/naslovna:Objekat stare škole „Aleksa Dejović“ u Sevojnu

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla